Skorpió Telihold

Nézz szembe a félelmeiddel és tedd le a múlt terheit!

Telihold teljes holdfogyatkozással 2022.05.16.

Napfogyatokozás előtt vagy után két héttel holdfogyatkozás következik be. Holdfogyatkozás olyankor áll elő, amikor a Föld a Nap és a Hold között állva eltakarja a Holdat a Nap sugarai elől. Úgy, ahogy a napfogyatkozás, a holdfogyatkozás sem tekinthető harmonikusnak. Amelyik tengelyen létrejönnek (pl. az egyéni születési képletben), azt érzékennyé teszik egy időre.

A teljes holdfogyatkozás 05:29-kor kezdődik és 06:54-ig tart, viszont nem látható Budapestről, mert a Hold a horizont alatt lesz. A Telihold 06:14-kor pontosul be.


A holdfogyatkozás hatása annyi hónapig tart, ahány óra eltelt a sötétülés kezdetétől a végéig. Hatására nyugtalanabbak, érzékenyebbek, feszültebbek lehetünk. Azokat a területeket érinti a Földön, ahonnan látható, illetve azokat az országokat, városokat, melyek jegye azonos a holdfogyatkozás jegyével.

Telihold témája

A Telihold a Bika-Skorpió tengelyen lesz, így fókuszba kerül a birtoklás és elengedés, a hosszú távú összetartozás és az elvesztés, a mélységek megtapasztalása és a felszínes érzelmek, az élet és a halál témaköre. A szexualitás terén a mély belső vonzalom, a vágy és a szexualitás egymáshoz kötő ereje jelentős ennél a tengelynél.

Telihold fényszögkapcsolatai

A Szaturnusz mindkét fővilágítóval feszegeti a húrt (T-kvadrátban a Nappal és a Holddal) a Vízöntő jegyében. A Szaturnusz itt azt mondja, hogy tedd le a terheidet és szabadulj meg az ego hatalmától. Egyszerre feszít érzelmileg és teszi próbára az egot. Megmutatja, hol kell felelősséget vállalnod, hol kell szembenézni a félelmeiddel, rámutat arra, miben korlátozod magad (azt az életterületet nézd meg, ahol éppen áll). A Szaturnusz együttáll a Vízöntő csillagkép múlt vizénél levő Deneb Algedi csillagával. Itt most feladat letenni a múlt terheit! Felszabadulhatsz a múltból hozott érzésektől, érzelmi sérülésektől, azért, hogy "tiszta lappal" indulhass tovább.

Ő itt a T-kvadrátban a fókuszbolygó, kulcskérdés, hogyan tudod integrálni azt, amit számodra jelképez. Mert ha nem sikerül, akkor felborítja az egyensúlyt a két életterület között, ahol a tranzit Nap és a Hold áll most a képletedben. A Szaturnusszal szemben álló jegyre, az Oroszlánra jellemző élmények és magatartásformák (pl. nagylelkűség, szeretet, életörömök) nagyban segítenek rávezetni, hogyan tudod feloldani a feszültséget. Továbbá az Oroszlán jegyében a Szaturnusszal azonos fokon (24°56’ +/- 1-2 fok) álló radix bolygó is több rálátást ad a megoldásra.

A Mars-Neptun együttállás is csatlakozik a Teliholdhoz. Érzékeny leszel a környezeted rezgéseire, intuitívan tudsz kapcsolódni másokhoz. A Teliholdnál eleve előtérbe kerülnek a lelki dolgok, de a Neptun fokozza ezt a hatást, a Mars harcias erejét pedig visszafogottabbá teszi.

A Plútó a Nappal és a Holddal alkotott harmonikus fényszögeinek köszönhetően könnyebben jutsz a dolgok mélyére, a tudatalatti, elnyomott érzések könnyebben feljönnek, nyitottabbá válsz az új felé, több erőd lesz a változtatáshoz.

A Nap együttáll az Algol állócsillaggal, a Perszeusz csillagkép második legfényesebb csillagával. Algol a mitológia szerint Perszeusz által megölt Medúza Gorgó fejét képviseli. A Gorgók olyan szörnyűek voltak, ha valaki rájuk nézett, az kővé dermedt. Perszeusznak sikerült levágnia az egyik medúza Gorgó fejét, melynek segítségével mentette meg Andromédát a tengeri szörnytől. A Cet rögtön kővé változott a Gorgó fejének láttán.

Az Algol csillagot a tradicionális asztrológia a legpusztítóbb csillagnak tartja, ami szerencsétlenséget, erőszakot és betegséget okoz. Viszont használhatjuk az Algol magas szintű szellemi energiáját is, hogy szembenézünk a saját démonjainkkal és félelmeinkkel.

Telihold a születési képletben

Ha ismered a képletedet, nézd meg, mely életterületekre esik a tranzit Nap és a Hold? Tehát a képletedben mely házakban van a Bika és a Skorpió 25°18’? Itt érhetnek a fenti hatások, ezen életterületekre tudod értelmezni a Teliholdat.