Retrográd Szaturnusz pszichológiája

Retrográd Szaturnusz

2022.06.04-10.23.

A Szaturnusz június 1-jén megáll az égen, várakozik néhány napot, majd június 4-én megkezdi szokásos hátráló mozgását a Vízöntő 25°15’-én, melyet október 23-ig folytat, a Vízöntő 18°35’-ről indul újra előre.

Aki ismeri a múltját, az tudja uralni a jelenét

A Vízöntő szellemi táplálékot ad, az edényből kifolyó víz elmossa a múltat, teret hagyva az újrakezdésnek. A Szaturnusz most ismét visszamegy, határozottan, keményen, lépésről-lépésre dolgozik, hogy felszabadítson a múlt terhei alól, azért, hogy "tiszta lappal", felszabadultan és könnyedén tervezd a jövőt.

Ezt egyéni szinten hogyan érzékeljük, függ attól, hogy a tranzit Szaturnusz mely életterületünkön halad, hol áll meg és fordul vissza, kapcsolódik-e a születési képlet valamelyik bolygójával és hogyan kapcsolódik, a tranzit Nap melyik házat érinti, és természetesen a képlet egyéb sajátosságai is meghatározók.

Retrográd Szaturnusz pszichólógiai aspektusai

A témáról Erin Sullivan amerikai asztrológus Retrograde Planets című könyvében ír, melynek lényegét az alábbiakban foglaltam össze.

A Szaturnusz közel 2,5 évet tölt minden jegyben, megállva és visszafelé fordulva. Éves retrográd állomásai körülbelül 13 nappal később fordulnak elő minden évben. 4-5 napig áll, mielőtt ténylegesen retrográdba fordulna, és körülbelül 12 nappal utána egy trigont kap a Naptól. Körülbelül 130 napig marad a retrográd szakaszban, átlagosan 6°-ot halad visszafelé, és körülbelül 12 nappal azelőtt, hogy megáll, és előre indulna, ismét trigonba kerül a Nappal. A Szaturnusz retrográd és direkt ciklusa során kétszer, esetenként háromszor is átmehet ugyanazon a fokon.

Amikor egy retrográd Szaturnusz-ciklus hosszú távú kimenetelét értelmezzük a születési képletben, akkor az egész 8-9 hónapos ciklust vesszük figyelembe. Ha a Szaturnusz egy születési bolygóval vagy tengellyel 1-2 fokon belül áll, az közvetlenül befolyásolja a növekedést ezen az életterületen, mivel a Szaturnusz elkezdi beburkolni a bolygót, lezárja azt, megakadályozva, hogy a külső hatások szennyezzék.

A Szaturnusz retrográdba fordulása elindít egy folyamatot, melynek során tudattalan folyamatok kezdenek átalakulni a psziché mélyebb rétegeiben. Általában van egy téma és az ember tudja, hogy változtatnia kellene, de ösztönösen ellenáll a változásoknak.

Az egyéni születési képlet sajátosságaitól függően, a végeredmény lehet megkönnyebbülés vagy veszteség érzése is. Gyakran nagy nehézségekbe ütközik annak meghatározása, hogy mi ért véget, és az időszak gyakran társul a depresszió vagy letargia enyhe formájához. Ha valaki eljutott egy olyan projekt végéhez, amelybe sok energiát fordított, akkor a depresszió egy ösztönös pszichés nyugtató, amely a szorongás csillapítására szolgál és mindig együtt jár a befejezés űrével. Ha egy kapcsolat a Szaturnusz retrográdba fordulása körül ért véget, a gyógyuláshoz egy hosszú és lassú, több szakaszból álló alkímiai átalakulással jár.

Például, ha a Szaturnusz kvadrátban áll a radix Holddal, az egy vagy több dolog kombinációját is jelentheti: a meglévő otthonból való kiköltözést, átköltözést vagy felújítását; válság vagy fordulópont bármilyen kapcsolatban; depresszió vagy melankólia, amely a megoldatlan érzelmi konfliktusokhoz kapcsolódik.

Általában a születési bolygókkal alkotott kvadrát, félkvadrát, szembenállás könnyebben megnyilvánul. Ilyenkor jellemzően a beszorultság, a frusztráció, a harag és a kétségbeesés kellemetlen érzései kísérik az eseményeket. Az ember kénytelen megbékélni azzal, hogy nem tudja irányítani környezetét, és élesen tudatában lesz egója ereje csökkenésének. A prioritások átrendezésével, a csendes visszavonulás után az ember gyakran jelentős lelki békére lel – vagy azért, mert úgy érzi, hogy a nehéz időszak véget ért, vagy azért, mert eljutott arra a felismerésre, hogy a változás ilyen mélyreható szükségét lassan és figyelmesen kell átgondolkodni.

A Szaturnusz magában foglalja az egót, és összezsugorítja azt csökkentve az ember látszólagos kontrollját az élet bizonyos területei felett, ahol a Szaturnusz áthalad.

Ha a születési bolygókkal trigon vagy szextil fényszöggel kapcsolódik a Szaturnusz, akkor hatását érezzük, és az eredmények általában összhangban vannak a tervekkel.

Ha a Szaturnusz trigonban áll a radix Vénusszal, az arra késztetheti az embert, hogy komolyan átértékelje kapcsolataihoz való hozzáállását, ami egy állandó boldogság időszakát idézi elő. Az ezt követő retrográd szakaszban az ember megtalálhatja saját természetének minden olyan mélyen kielégítő vonatkozását, amely teljesen független a kapcsolatoktól. A kapcsolatokban való részvétel a Szaturnusz hátrálásán keresztül érik, ami nagyobb személyes biztonságot és egészségesebb személyes értékeket eredményez. A Szaturnusz elszigeteli azt a bolygót és megfordítja energiáit, amellyel érintkezik, mielőtt a végleges eredmény megszületne. Az önmagával való kapcsolat elmélyítésének folyamatában sikerül megsokszorozni a másokkal való kapcsolatból származó elégedettséget.

A Nap-Szaturnusz trigon során, ami kb. 10-12 nappal követi a Szaturnusz retrográdba fordulását (2022. június 16-án lesz egzakt), a Nap rávilágít, mi az, amit a szőnyeg alá söpörtünk és így gyakorlatilag eltűnt egy időre. Az ezt követő hónapok tele lehetnek mély frusztrációval és haraggal, ami arra kényszerít, hogy foglalkozz az adott ügyekkel, türelemre tanít és végül arra, hogy elhárítsd az összes lehetséges akadályt, ami meggátol, hogy eljuss a probléma gyökeréig.

Közben ez ego minden kísérletet megtesz, hogy visszaszerezze az irányítást. Ahol halad a tranzit Nap a képletedben, ott vagy a leginkább frusztrált és ott fogsz leginkább küzdeni a hatalom és az aktuális állapot fenntartásáért.

A Szaturnusz retrográdba fordulása után kb. két hónappal (2022. augusztus 14.) a Nap szembe kerül vele. Ez jelenti a retrográd ciklus felezőpontját. Azok a házak, amelyekben a Nap-Szaturnusz oppozíció megjelenik, kiemelik azokat az életterületeket, amelyeket tudattalanul bezártunk és beszűkítettünk. A Szaturnusz addig szorítja vissza a cselekvést, ameddig a belső átalakulás le nem zajlik. Ilyenkor előfordulhat bezártság érzése és inkább szeretnénk kiloldalazni a nagy nyomás és a felelősség vállalása alól. Ekkor tapasztaljuk azt, feltéve, ha elég rugalmasak vagyunk, hogy eredeti elképzeléseink elavultak is lehetnek. Azok a struktúrák, amelyek nincsenek összhangban mélyebb rétegeinkkel, tudatalattinkkal, a felsőbb Énünkkel, azok a következő két hónapban lassan összeomlanak.

Ezt követi a Nap-Szaturnusz kvinkunx, ami az emlékezés és az összefoglalás időszaka. Sok gyors változtatást és kiigazítást lehet végrehajtani ezalatt, méghozzá igen sikeresen. Még mindig nem értük el a megfelelőbb állapotot, ez egy átmeneti állapot, ahol jelen van a távlati tervezés, szorongással és türelmetlenséggel párosulva.

A Szaturnusz elkezd lassulni, addig amíg megáll és el nem indul újra előre. Ez megfelelő időszak az utolsó simításokhoz. Amikor lassulni kezd trigonba kerül a Nappal ismét (2022. október 12.). A Nap összegyűjti a retrográd ciklus energiáját, ami feszült, szorongó érzést eredményez, kiváltva a következő hét körül kirobbanó akciókat és eseményeket.

Sok időbe telik, amíg a Szaturnusz üzenete beépül a tudatos elmébe. De biztos, hogy valami új születik, néhány hónap kell ahhoz, hogy tudatosan megnyilvánuljon. Nagyon fokozatosan új egostruktúrák jöhetnek létre, de a szétesett struktúrák nyomot hagynak maguk után. A Szaturnusz retrográd ciklusa két-három alkalommal fordulhat elő egy házban, és az adott házhoz tartozó témák minden egymást követő ciklusban felülvizsgálatra kerülnek. Az elavult, káros értékek, kapcsolatok, tevékenységek, amelyek már régen túl vannak a teremtőképességükön, véget érnek.

A retrográd ciklus ténylegesen akkor ér véget, mikor újra direktbe fordulva eléri azt a fokot, ahol retrográdba fordult (2023. január 27. - Vízöntő 25°15’).

A retrográd Szaturnusz dátumai

  • A Szaturnusz belép a retrográd árnyékba 2022. február 27-én a Vízöntő 18° 35'-énél.

  • A Szaturnusz 2022. június 5-én retrográd irányba fordul a Vízöntő 25°15'-énél.

  • A Szaturnusz direktbe fordul 2022. október 23-án a Vízöntő 18°35'-énél.

  • A Szaturnusz kilép a retrográd árnyékából 2023. január 27-én a Vízöntő 25° 15'-nél.