Mérleg Vénusz útja

Önismereti leckék a kapcsolatok tükrében


Szeptember 29-én, lépett be a Vénusz a levegős otthonába a Mérleg jegyébe, ahol október 23-ig marad. Találkozásai a Jupiterrel, Szaturnusszal, Marssal, a Nappal és Plútóval, hatással vannak (pontosabban analógiában vannak) társas kapcsolatainkra, szerelmi és romantikus életünkre. Ha tudatosak vagyunk, lehetőségünk nyílik kapcsolataink tükrén keresztül mélyebben megismerni önmagunkat. A Mérleg Vénuszt felfoghatjuk úgy is, mint egy kaput az önismerethez. Mérlegben töltött útja végén fordulóponthoz érkezik, kinyílik a kapu, ahol már nem lesz kérdés, hogy belépsz-e rajta.

Vénusz a Mérlegben

A Vénusz arra ösztönöz bennünket, hogy felismerjük a kapcsolataink értékét, más emberek szerepét az életünkben, jobban megértsük mit szeretnénk, mit értékelnénk és mit élveznénk és mit nem, hogyan szépítsük a környezetünket és milyen kiigazításokat hajtsunk végre, hogy harmóniában és egyensúlyban legyünk.

Figyeld meg az érzéseidet, valódiak-e vagy felszínesek? Előfordulhat, hogy el szeretnéd kerülni a konfliktust, szembenézni a kényelmetlen igazságokkal és inkább belenyugszol egy helyzetbe.

Figyeld meg, hogy nem hanyagolod-e el magadat, vágyaidat, szükségleteidet túlságosan, azért, hogy mások kedvében járj. Ez nem azt jelenti, hogy nem fontos a másik boldogsága, csak ha te ezáltal kibillensz az egyensúlyodból, akkor vagy a hozzáállásodon változtatsz, vagy egy kicsit több figyelmet fordítasz magadra.

A Mérlegben lévő Vénusz intellektusával, szellemességével és varázsával csábít. Kecsesen és elegánsan fejezi ki magát, természetes és intuitív módon ráérez mások szükségleteire és vágyaira. Ez az időszak mindenféle művészi és kreatív tevékenységnek is kedvez.


Vénusz randevúk

A Vénusz október 1-jén állt szemben a retrográd Jupiterrel, mely szembesített egyfajta belső igazsággal a kapcsolatok terén. Arra hívta fel a figyelmet, hogy szembe kellene nézni a múlttal, hogy ne térjen vissza egy helyzet újra és újra az életedben. Ez lehet egy ismétlődő minta is a kapcsolataidban, ami mindig előjön.

Ma, október 14-én a Vénusz harmonikus (trigon) fényszöget alkot a Vízöntő Szaturnusszal. A szeretet és a kötelességtudat összekapcsolódik egymással. Arra ösztönöz, hogy értékeljük az elkötelezettséget, a következetességet és a megbízhatóságot a kapcsolatokban.

A dolgok a szerelemből komolyba fordulhatnak, jó időszak, hogy megszilárdítsuk kapcsolatainkat, meghúzzuk a határainkat, vagy elköszönjünk a hamis társaktól, barátoktól. A Szaturnuszhoz kapcsolódik a felelősségvállalás is, ami intenzívebbé válik most vénuszi témákban, ilyen lehet a házasság és a gyermekvállalás is, mint hosszú távú elköteleződés.

Most kitisztul a kép, józan pillantást tudsz vetni arra, ki van melletted. Ha úgy érzed, nincs realitása a kapcsolatnak, nincs jövője, nincsenek közös célok, a Szaturnusz a szakítást is jelentheti, ha az elválás az egyetlen megoldás. Sokszor ez azonban megkönnyebbülést hoz.

Október 19-én a Vénusz harmonikus (trigon) kapcsolatba lép az Ikrek Marssal. Könnyedség és siker a személyes kapcsolatainkban. Könnyebben egyensúlyba hozhatjuk szükségleteinket, vágyainkat és értékeinket másokéval. Mivel ez az aspektus levegős jegyekben történik, kedvező időszakot jelent a kommunikációs dinamikán való munkára, a kreatív, mindenki számára előnyös megoldások felfedezésére, új kapcsolatok kialakítására és a különféle társadalmi helyzetek megismerésére.

Október 20-án, a Vénusz kihívást jelentő (kvadrát) kapcsolatba lép a Bak Plútóval. Ez egy feszült helyzet, amely erősen érezhető néhány nappal a bepontosulás előtt és után. Fokozza a kapcsolatainkról szerzett tapasztalatainkat, és növeli a szenvedély, a mélység és a nagy beszélgetések iránti igényünket. Óriási regeneráló és gyógyító erővel is bír. Hatalmi és manipulációs dinamika, rögeszmés fantáziák és más emberek irányításának igénye is megjelenhet.

Az érzéseid intenzív fokozatra kapcsolhatnak és szélsőségesek is lehetnek, ha szerelemről van szó. Előkerülhetnek a szeretet-gyűlölet témái, mindkét esetben szenvedélyes vagy. Könnyen nyomást gyakorolsz partneredre, mivel intim kapcsolataidban sok hűséget és őszinteséget vársz el. Most találkozhatsz saját sötét oldaladdal, a belső démonjaiddal, de ügyelj arra, hogy felismerd, hogy a tiéd és ne vetítsd ki a társadra, mert annak könnyen szakítás lehet a vége.

Végül október 22-én a Vénusz felső együttállásba kerül a Nappal a Mérleg 29°26’-én. telivénusz fázisában a legmesszebb van a Földtől. Az utolsó Nap-Vénusz együttállás január 9-én volt a Bak jegyében, miközben a Vénusz retrográd mozgásban volt, és megkezdte a jelenlegi Vénusz-ciklust. Ekkor lett a Vénusz Hajnalcsillag, a vénuszsarló a legközelebb került a Földhöz. Szimbolikusan elindította az értékekkel és szükségletekkel kapcsolatos folyamatokat, kit és mit értékelünk, mire vágyunk a kapcsolatainkban. Ez a folyamat most éri el csúcspontját, a virágzást, vagy a fordulópontot (hasonlóan a telihold energiájához), amely után több érettség és tudatos energia kötődik kapcsolatainkhoz, világosságot és újszerű megértést hoz a kapcsolati tapasztalatainkról.

A Vénusz-Nap együttállás a Mérleg utolsó fokán történik (anaretikus fok), egyfajta krízishelyzetet szimbolizál, a karma beteljesülését, lezárását és feloldását mutatja. Kimozdít egy helyzetből, felhívja a figyelmet annak fontosságára, hogy megteremtsük az egyensúlyt életünkben és kapcsolatainkban, fordulópontot jelent a kapcsolati dinamikát illető tudatosságunkban, valamint annak megértésében, hogy mit jelent a valódi harmónia. A Plútóval alkotott kvadrát miatt gyökeres átalakulás várható társas kapcsolatainkban, ezúttal nem lesz kompromisszum és nem jöhetnek szóba a félmegoldások. Lehet, hogy sikerül meggyógyítani és magasabb szintre vinni a kapcsolatodat, de lehet, ha már nincs benne valódi szeretet, el kell engedni. Minden esetre a Plútó regeneráló erejének köszönhetően a folyamat végén újult erővel indulhatsz útnak.