Családi konstelláció:

Nap-Hold kvadrát

Nap-Hold kvadrát: kutya-macska harc

A bolygók szimbólumhordozók, többféle aspektusból felfoghatjuk és értelmezhetjük őket a horoszkópban.

A Nap a tudatos elménket, cselekvésünket, alkotó életerőnket képviseli. Archetípus szerint a Nap jelképezi az apát, a férfi-elvet, a Hold az anyát, mint nőit. Vannak olyan családi helyzetek, melyekben az apához és/vagy az anyához való viszony terhelt, ami megzavarja a szülők és gyerekek közötti adást és befogadást. A horoszkópban ezt a Nap és Hold fényszögakpcsolatai mutatják meg. (Lásd még: Holdfázisok)

Sokszor azonban a szülők szerepet cserélnek és az anya veszi át az apai szerepeket és ő lesz a mértékadó az értékek továbbadásában. Ilyen esetekben a gyermek szemszögéből a Nap őt képviseli és az apa a gyengébbnek, a Holdnak feleltethető meg. Bárki is álljon a Nap mögött, belőle fakad az erő, a férfienergia, annak a lehetősége, hogy önmagunkkal és az élettel azonosuljunk.

Amikor a Nap és a Hold, a két személyi szignifikátor feszült fényszögkapcsolatba kerül egymással, akkor az a horoszkóp legfontosabb tényezőjének számít. Ha a családi konstellációk tükrében elemezzük, akkor ez azt jelenti, hogy a szülők nem csak különböző értékeket képviselnek, hanem még harcolnak is egymással. A Nap a „férfi” és a Hold a „nő” úgy viszonyul egymáshoz, mint a „kutya” és a „macska”.

Ha a Nap az erősebb, akkor a gyermek hozzá vonzódik jobban és együtt érez a másik, gyengébbik oldallal az anyával. Ha a gyermek lelke a „leértékelt” szülővel azonosulna, nem fejlődne ki benne egészséges öntudat, viszont így bűntudatot érez az elutasított szülővel szemben és árulónak érzi magát, tudattalanul pedig azzal bünteti magát, hogy saját sorsát a gyengéhez hasonlóan alakítja.

Így ingadoznak az energiák a Nap-Hold kvadrát feszültségében és nagy esély van rá, hogy az egyén a kapcsolataiban újraismétli azzal, hogy a férfi és női minőség összeegyeztethetetlenségét keresi mindenben.

Újra kell teremteni az egységet az egyén lelkének férfi és női egymástól elszakított része között. Ha férfi, akkor a női részét, ha nő, akkor a lelke férfi részét. Vissza kell térni az anyákhoz és apákhoz, hogy visszatalálhasson önmagához. Nem csak átvitt értelemben, hanem a saját családja történetén belül is. Mindenkinek, akinek Nap-Hold fényszöge van a horoszkópjában, foglalkoznia kell a családja titkaival. Ehhez vissza kell menni a gyermekkorba és első lépésben kideríteni, hogy a családban ki is volt az „anya” és az „apa”.

Forrás: Ingrid Zinnel: Családi konstelláció a horoszkópban

Peter Orban-Ingrid Zinnel: Ezoterikus asztrológia