SorskeresztMi a sorskereszt?

A születés pillanatában az égbolt négy sarka (sarkalatos pontnak is nevezik). Ezek egymással két tengelyt alkotnak, ezt hívjuk sorskeresztnek.

Ez a négy sarkalatos pont a jelen inkarnációd, egyéni sorsutad lényege! Ezeknek csak egyike az Aszcendens (Asc), talán a legismertebb, de ott van még három, amelyek kevésbé vannak jelen a köztudatban, pedig ugyanolyan nagy jelentőséggel bírnak. Minden asztrológus, aki ránéz egy radixra (születési képlet), ezzel kezdi az értelmezését.

A négy sarkalatos pont:


IC (Imum Coeli) - magyarul az Ég Alja. Ez volt a legmélyebb pont az égbolton, amikor születtél. Megmutatja, mit hoztál magaddal a múltból, mi az, amire alapozhatsz, mire épül most az életed - a gyökerek szimbóluma.

ASC (Aszcendens) - azaz Felkelő Pont. Az a zodiákus jegy, mely a születési hely láthatárán keleten a születés pillanatában felemelkedik. Önmagadat szimbolizálja, ahogy a külvilág számára megnyilvánulsz. Ez a személysiéged főleg külső jegyekben - a tudatos én.

DSC (Deszcendens) - azaz Nyugvó Pont., ez volt az égen a nyugati oldal, amikor születtél. Az Asc-sel, vagyis önmagaddal szemben, a mély tudat pontja. Mutatja azt, amit öntudatlanul működtetsz. Mivel ezt a külvilág és főleg a társad tükrözik vissza, ezért ez a tengely mutatja a világgal való kapcsolataidat és a párkapcsolatodat is – a kapcsolataid.

MC (Medium Coeli) - magyarul az Ég Teteje. Ez volt a legmagasabb pont az égen, amikor születtél. Mutatja az általad kijelölt életed irányát, a számodra elérendő tapasztalásokat. Ez az életcél, a küldetésed., ez a sorsfeladat. Ha ismered az elérendő célod, akkor tudsz könnyebben előre lépni, érheted el a kiteljesedettség állapotát – a kitűzött cél.

A sorskereszt felrajzolásához a születés pontos perce kell. Nem elég azt tudni, hogy az Asc milyen jegyben áll, az is számít, hogy a 360 fokos körön, pontosan hol helyezkedik el, hány fokon és hány fokpercen állnak a tengelyek.