Bika

Az állatöv második jegye, 30°- 60°

Szimbóluma: Egy kör, amelyen egy félkör nyugszik: A kör (Nap) által ábrázolt szellemi princípium felett áll az érzelmi-lelki princípium, amelyet a nyitott, befogadó félkör (Hold) ábrázol. De a bika szarvait is jelenti, amely a nemzőerő és a termékenység szimbóluma.

Évszaka: Tavasz közepe (április 21 - május 20.)

Polaritása: Negatív - Nőies-befogadó, yin.

Eleme: Föld - Fix (szilárd) jegy (konszolidáló, konkretizáló és felhasználó jegy).

Uralkodója: Vénusz.

Háza: 2. ház (fix ház).

Az Állatöv szemközti jegye: Skorpió.

Üzenete / kulcsmondata: - Én birtokolok.

Kulcsszavai: Biztonság, stabilitás, termelés.


A Bika a második jegy a zodiákus körön. Míg a Kos kifelé áradó tüzes energiáját szórja, addig a következő szintnél a Bikánál ezek az energiák befelé áradnak, úgymond begyűjti azokat. Ebből rögtön lehet következtetni, hogy bár a Bika lehet társaságkedvelő, de valós mély gondolatait megtartja magának. De méghogy csak a gondolatait...és rögtön elérkeztünk az első sarkalatos pontjához; a gyűjtéshez, gyűjtögetéshez.

Nos kár lenne tagadni (meg se próbáld, tudjuk mi azt :-) ), a Bikák mindent halmoznak, gyűjtenek amit csak értéknek látnak. Nem, egyáltalán nem a szalvéta és bélyeggyűjteményre gondolunk itt, hanem az anyagi javakra, számára fontos tárgyakra, élvezetekre stb… Míg a Kos hódít (mindent is) a Bika mindazt birtokolni kívánja. (Igen, elég féltékeny típus... :-) )

Fontos kérdés tehát a Bikánál a birtoklás és az is hogy amit birtokol, biztonságban legyen. Lehet az egy képregény gyűjtemény is, melyet gondosan eltesz, fóliába csomagolva tárol (mint mikor megvetted álmaid sport autóját és mindennap leporolod a garázsban, de persze 1 kör nem sok annyit nem mész vele, nehogy baja essék.) Ez magában hordozza legnagyobb félelmüket is, hogy elég-e ez nekik? A válasz: nem! Kényszert érez, hogy javait növelje. Ha ez valamiért nem megy azonnal érték válságba kerül. Kicsit olyan ez mintha a Rolex óra határozná meg őt, és nem a saját magába vetett hite. De aggodalomra semmi ok, annyi pénzt kiadni egy óráért úgysem fog... Nem zsugori a Bika, de grandiózus dolgokra ne számíts tőle egy első randin; nem fog veled elutazni az Eiffel-toronyhoz egy vacsorára, miközben a vidéki kisvendéglőben ugyanolyan finom az étel csak olcsóbb :-) Racionális észjárását, remek tervező készségét a munkában is kamatoztatja. Nem túl gyors, hiszen a “lassan jársz tovább érsz!” hitvallással él, ellenben míg más hülyére gürizi magát, és rohangál mint pók a falon, a Bika a legátgondoltabb módon (és picit persze lassan) de a legoptimálisabban végzi el ugyanazt a munkát.

Logikusan gondolkodva megfejthető, hogy minden olyan pillanatot ami értéknöveléssel, vásárlással jár Bika-pillanatnak nevezünk. A bika hölgyek is akkor vannak igazán elemükben mikor shoppingolnak (vagy áldoznak a svéd asztalok oltárán-a Bikák imádnak jókat enni :P )

A Bika bájos tulajdonságai:
Egy bika önmagában is bájos, már hogy ne lenne az mikor földes jellegével melegséget és bizalmat áraszt! Mindene a biztonság, az ő közvetlen közelében tuti nem fog munkahelyi baleset sem érni:-) De egy tudatos bika az alábbi tulajdonságokat is beépíti:

- önerőből felépíti és megóvja az értéket
- sziklaszilárd elveit megőrizni
- értékrendje szigorú, de következetes
- képes igazán minőségi módon megélni az életet

A Bika nehéz pillanatai:
Most, hogy piedesztálra emeltük a bikákat, ideje a kiegyenlítődés elvének is érvényesülni (ahogy fent, úgy lent…) és végig venni a nehézkes tulajdonságait is :-)

Kényelmesen, a kandalló előtt szenderegve (imádják a szerelmet, szerintem a szerelembe is szerelmesek) eszedbe ötlik, mikor már az életedért küzdesz, hogy ne öljön meg az unalom, elviszed a “bikádat” valahova. Sok sikert hozzá... Nincs az a mennyiségű/minőségű kaja amivel kirobbantod otthonról. Oké nem bántjuk célozgatásokkal őket inkább csak soroljuk a nehéz pillanatokat:

- lusta
- naív
- makacs
- indulatos
- élvhajhász
- hanyag
- irigy
- féltékeny

ezen tulajdonságok is jellemezhetik a Bika szülötteit.


A Bika motivációja/célja:
A Bika igazi gourmet, kifinomult ízlése van, így mindent ami élvezeti érték megakar tapasztalni. A finom ételektől a minőségi időn át a testiségig mindent. Fontos számára az optimalizálás, mivel olykor a nehéz természete miatti súrlódásokat igyekszik leredukálni. Fontos számára a lelki béke, ezt is igyekszik szüntelen őrizni.

Bika házi feladata
A bikáknak célszerű megtanulni, hogy nem kell minden dologhoz ennyire ragaszkodni. Tudom földes jegynek ezt könnyű mondani, hisz mindene a stabilitás… de fontos feladata, hogy megtanulja az elengedés és megtartás közti egyensúlyt.

A görcsös szabályokat tessék átugrani. Jó akkor átcammogni rajtuk, csak mozdulj ki a komfort zónádból. A veszteséggel kapcsolatos félelmek elengedése is fontos lecke. Biztos sovány vigasznak hangzik egy bikának, de az önzetlenség és nagylelkűség is gyarapodáshoz vezet ám. Csak ne a bankszámláddal akard mérni.

Ezen pár házi feladat elvégzésével a bika igazi kis Buddha lesz, akinek öröm a társaságában lenni:-)

Fizikai/érzelmi/szellemi szintjei:
1.szint
= Lusta,céltalan (“Ejj ráérünk arra még, inkább aludjunk egyet, a munka megvár jövő héten is...”)
2.szint = Az anyagi javak megszerzése a cél. (“Olyan órát vettem megőrülsz!”)
3.szint = Nem érdekli már az anyagi világ, önmagába vetett hite megingathatatlan.


▼ A Bika princípium megfelelői a különböző síkokon ▼

Színei: Minden földszín, barnás, őszi színek, narancsos vörös, terrakotta, meleg zöld; a narancssárga, mint derűs, életvidám szín, amely melegséget és érzékiséget sugároz a Vénusz bolygónak megfelelője.

Illatai: Édeskés, virágillat, földillat, kellemes illatok.

Ízei: Átható, telt, nehéz.

Formái és alakjai: Kerek, hasas, vaskos, zömök, tömör, kemény, zárt, önmagában nyugvó, arányos, szimmetrikus (pl. kosár, zsák, domb, labda).

Növényei általában: Erős gyökérzetű vagy gumós, bokrosodó, buja, gyakran bő hozamú növények.

Fái, bokrai: Szilfa, tölgyfa, hársfa, almafa, körtefa, orgona.

Zöldségei, gyümölcsei: Burgonya, cékla, karfiol, kelbimbó, füge, alma, körte, szilva, eper.

Virágai: Rózsa, dália, mocsári gólyahír, gyöngyvirág, hortenzia.

Fűszerei: Fahéj, zsálya.

Gyógynövényei: Ginzeng, kapotnyak, pásztortáska, zsálya.

Állatai: Általában inkább háziállatok, növényevők, csoportosan élő állatok, kutya (tacskó, boxer, francia tacskó); tehén, borjú, sertés, galamb, fajdkakas, a földön mászó rovarok, különösen, amelyek nem tudnak repülni, de a méhek is, cserebogár, katicabogár.

Anyagai: Agyag, réz, föld.

Ásványai: Réz, korall, smaragd, zöld turmalin, karneol.

Tájai: Megművelt dombvidék, szántóföld, termékeny, agyagos talaj, mező, virágos rétek, mérsékelt éghajlatú vidékek.

Foglalkozásai: Minden olyan foglalkozás, amely szilárd alapokat és lehetőséget kínál valami felépítésére és a kiszámítható jövőre (föld jegy). Banki alkalmazott, ingatlankereskedő, építkezési vállalkozó, pénzügyi alkusz, tőzsdealkusz, pénzügyi alkalmazott, gasztronómus, élelmiszer-kereskedő vagy - gyártó, pék, szakács, termelő, kertész, gazdálkodó, ékszerész, aranyműves, régiségkereskedő, műgyűjtő, múzeumi alkalmazott, könyvtáros, régész, művészettörténész, dekoratőr, iparművész, a textillel/divattal és kozmetikával kapcsolatos foglalkozások.

Hobbijai, sportágai: A szép és értékes dolgok gyűjtése, fazekasság, festés, ékszerkészítés, népzene, néptánc, színházlátogatás, zenélés, éneklés, tekézés, súlyemelés, súlylökés, futball.

Közlekedési eszközei: Konflis, hintó.

Lakóstílusa: Saját otthon saját telken, kerttel; rusztikus, inkább masszív bútorok, bőséges díszítés, régiségek.

Napja: péntek

Társadalmi formái: Agrártársadalom, a paraszti rend (letelepedés), faluközösség.

Országai: Írország, Svájc, Svédország, Cyprus, Lengyelország, Irán

Városai: Dublin, Zürich, Palermo, Mantova, Parma, Leipzig.

Testrészei: A torok és nyak tájéka, gégefő, hangszálak, mandulák, pajzsmirigy, nyelőcső, nyálmirigyek, nyakcsigolyák.

Betegségei általában: Egyensúlyzavarok a felvételben és leadásban (túlsúly, kóros soványság), zavarok a fajfenntartási területen, torokfájás, rekedtség, torok / mandulagyulladás