IV. ház

Otthon, gyermekkor család, gyökerek


E ház jelentés tartalmának nagy része láthatatlan. Ezért annak jelentőségét sokáig fel sem fogjuk. Olyan, mint a ház alapja. A földben van és szilárd. Csupán csak akkor veszünk róla tudomást, ha megreped, megroggyan. Tehát, amikor már baj van. Vagy a fának a gyökere. Az ember alapjai és gyökerei a család. De mégis a családnál sokkal mélyebben van, hisz a család maga is csupán csak közvetítője egy térben és időben mélyebbre és messzebbre nyúló gyökérrendszernek. Általa kapja meg az ember, különböző örökségeit.

A gyökérrendszernek azonban van másik ága is, ami független a vérségi kapcsolattól, köteléktől. Ez a tudatmentes-tudattalan világhoz való kötelékeink. Múlthoz kötődés: A IV. ház mutatja meg, hogy időben mely régi korhoz kötődünk. Úgy működik, mint egy észrevétlen kosár. Szinte mindent rögzít, megőriz, és tart fenn az ember számára.

Ami számunkra nagyon fontos, azt nem az agyunk őrzi. Az a tudattalan birodalmában lakozik. Ebből a tudattalan birodalomból jelzések jönnek, azok az érzések. Ahol ezek megmutatkoznak, ahol nem csak érzékeljük, sejtjük, hanem képekben láthatjuk is, azok az álmok.

A IV. ház az anya helye, viszont anya mellett mindig is felsejlik apa képe, még ha csak a nemzés gondolatáig is. Tehát a IV. ház energiájából, és a benne álló planétákból, ezért lehet következtetni, az apa milyenségére.

A háztartás atmoszférája is ebbe a háza tartozik. – Gyermekkor és az öregkor, az élet utolsó szakasza. – Szülőföld – haza – otthon – család. – Tudattalan – gyermekkori traumák – emlékeztető trauma – szégyen – bűntudat – családi sorsmintázatok – karmikus emlékek és a hozzájuk kötődő blokkok – az előző életfordulókból áthozott képességek, tehetségek – a karma témái – átöröklött hajlamok, képességek, javak – hagyományok. – Saját otthon, család, amit magamnak teremtek – az érzelmi védettség – a múlt – a gyökerek – gyerekkor energiája – az összetartozás öröme – ingatlan – viszonyunk a családhoz.