Retrográd Merkúr

tranzitként és a születési képletben

Állj meg és ébredj fel!

A Merkúr a saját otthonából, az Ikrek jegyében kedden megkezdte szokásos hátráló mozgását, ami június 3-ig tart. Most van itt annak az ideje, hogy az elmúlt 3 hónap történéseit áttekintsük. Nézd meg, melyik életterületeden halad a tranzit Merkúr, ott lesz szükség az elmélkedésre, mérlegelésre, áttekinteni, feltárni a problémákat, kijavítani a hibákat, melyeket a hétköznapi élet rohanásában elkövettünk. Ezt a kb. 3 hetet kicsit zűrzavarosnak is érezhetjük, lehetnek problémák a kommunikációban, közlekedés során. De ez nem egy kozmikus banánhéj, nem az a célja, hogy negatív eseményeken menjünk keresztül, hanem lehetőség, ami adott esetben megállít bennünket és felébreszt. A retrográd Merkúr ki akar zökkenteni minket egy „alvó” állapotból, a hétköznapok rohanó világából és azt szeretné, hogy a megszokott helyett egy új perspektívát is vegyünk figyelembe. A lényeg az, hogyan fogadod és hogyan használod Merkúr segítségét.

Kiket érint különösen a retrográd Merkúr időszaka?

Vannak, akik érzékenyebbek a retrográd Merkúr ciklusaira, mint mások. Az Ikrek és a Szűz jegyek szülöttei valószínűleg különösen érzékenyek a retrográd Merkúr hatásaira, mivel a Merkúr uralja ezeket a jegyeket. Azok is, akiknek több személyjelölő bolygó áll ezekben a jegyekben, valamint azoknak is, akiknek az Ikrek vagy a Szűz jegy áll a 3. ház csúcsán (ekkor az Aszcendens az előbbinél Kos, utóbbinál Rák), ilyenkor a kommunikációs problémák különösen erősek lehetnek. Ha például az 5. ötödik ház kezdődik ezekben a jegyekben, akkor ebben az időszakban kommunikációs problémákra számíthatunk gyermekeinkkel, szerelmünkkel.

Mit szimbolizál a Merkúr?

A Merkúr bolygó a gondolkodás, kommunikáció, a tanulás és a megértés bolygója. Összefügg az elmeszerkezetünkkel, szabályozza az érdeklődésünket, vonatkozik gyermekkori nevelésünkre, testvéreinkre és közeli kapcsolatainkra. Segít megérteni az életet és mindennapi tapasztalatainkat. Nem visz azonban bele mélyen a dolgokba, inkább az élet szükséges felszíni kérdéseivel foglalkozik.

A Merkúr irányítja a másokkal való interakció építőköveit, mint például a számítógépek, a média, a távközlés, az utazás és a közvetlen környezet. Amikor a Merkúr hátrafelé halad, ezekkel a dolgokkal kapcsolatban gyakrabban fordulnak elő fennakadások.

Retrogád Merkúr a születési képletben

A születési képletben szereplő retrográd bolygó a psziché azon területét tükrözi, ahol az energia befelé irányul, nem pedig kifelé, az egyén és nem a külvilág számára takarítja meg az energiáját. Egy retrográd bolygó egyfajta erősséget jelezhet, egy olyan területet, ahol önállóak és függetlenek vagyunk a többi embertől. Azért okoz gondot, mert a bolygó nem tud hatékonyan bekapcsolódni a külvilágba és csak a saját szemszögünkből látjuk a világot.

A retrográd Merkúrral rendelkezők másképp gondolkodnak, másképp fogadják az információkat. Képesek megnyitni a kollektív tudattalant és érzékelni a korábbi időkből származó ismereteket. Ez egy öntudatlan folyamat. Mivel többet tudnak, mint amennyit kommunikálnak, frusztráció léphet fel. A lényegi tudás elé akadályokat gördítenek azzal, hogy sokszor elvesznek gondolataik útvesztőjében.

A retrográd Merkúr szimbolizálhatja azt is, hogy az illető fél, hogy rosszat mond, nem érzi magát biztosnak, hogy elég intelligens. Vannak, akik nehezebb felfogással vagy tanulási nehézségekkel küszködnek. Ahhoz, hogy elsajátíthassák az élet leckéjét, meg kell erősíteni hitüket intelligenciájukban és kommunikációs készségeik erejében.

A non-verbális kommunikációt igénylő kreatív lehetőségek, mint például a zene és a festészet, kiváló kifejezési eszközök a retrográd Merkúr számára.

Hogyan érzékelik a retrográd Merkúrral születettek ezt az időszakot?

Amikor a bolygó retrográd ciklusain megy keresztül, jobban összhangban vannak energiáival, mint azok az emberek, akik akkor születtek, amikor a bolygó direkt mozgásban volt. Azok, akik retrográd Merkúrral születtek, gyakran tapasztalják, hogy az élet simábban megy, amikor a Merkúr retrográdba fordul. Azokat a kihívásokat, amelyekkel mások ilyenkor szembesülhetnek, vagy könnyebben meg lehet oldani, vagy egyszerűen fel sem merülnek. Sokan, akik retrográd Merkúrral születtek, úgy látják ezt az időszakot, mint a pihenést és a kikapcsolódást, ahol az élet nagy erőfeszítés nélkül folyik, és a dolgok könnyebben a helyükre kerülnek, mint máskor.

Tranzit retrográd Merkúr a születési képletben

Ha ismered a születési képletedet, akkor láthatod, hogy a retrográd Merkúr melyik életterületen lesz hatással életedre. Most különösen figyelj erre az életterületre, itt az ideje a felmerülő problémák megoldásának. Segítségképpen néhány gyakorlati tanács:

I. ház: Amikor a retrográd Merkúr az I. házon halad át, lehet, hogy valamit szeretnél elkezdeni, de egy fontos dolgot kihagytál. Nézd át a terveket, a másokkal kötött megállapodásokat. A retrográd szakasz végére jobban fel leszel készülve az előrelépésre. Ne hozz most elhamarkodott döntéseket!


2. ház: Amikor a retrográd Merkúr az 2. házon halad át, szánj időt a pénzügyekre, egyéb erőforrásokra. Jó alkalom a pénzügyek rendbetételére. Ügyelj arra, hogy ne vállalj erőforrásaidat meghaladó pénzügyi kötelezettségeket. Vigyázz az egészségedre és a testedre, ha kell szánj időt a pihenésre!


3. ház: Amikor a retrográd Merkúr a 3. házon halad át, legyél óvatos a közlekedés során, szánj több időt az utazásra, ha fontos helyre mész. Készíts biztonsági másolatot a számítógépen tárolt adatokról. Be tudod hozni az elmaradt adminisztrációs feladatokat, vagy tanulmányaidban a lemaradást. Ne most intézz hivatalos és jogi ügyeket!


IV. ház: Amikor a retrográd Merkúr az I. házon halad át, rendbehozhatod az otthonnal, családdal kapcsolatos problémákat. Ha vannak otthon kimondatlan problémák, akkor most itt az ideje az őszinte beszélgetéseknek. Fizikailag is jó időszak a takarításra. Előtérbe kerülhetnek a szülőkkel való foglalkozás kérdései is. Ha szükségük van rád, segíts nekik, és jó alkalom a félreértések tisztázására is.


5. ház: Amikor a retrográd Merkúr az 5. házon halad át, remek időszak a kreatív, alkotó tevékenységekhez. Élvezd a saját alkotási folyamataid eredményeit, felpezsdíti a lelkedet! Ha vannak gyermekeid, kapcsolódj velük, teret adva, hogy ők is kifejezhessék magukat.


6. ház: Amikor a retrográd Merkúr a 6. házon halad át, a mindennapi dolgok és a munkahelyi problémák okozhatnak frusztrációt. Sokat segíthet a munkatársakkal történő őszinte beszélgetés. Vigyázz az egészségedre is és adj időt magadnak a gyógyulásra, étkezz egészségesen és pihenj eleget.


VII. ház: Amikor a retrográd Merkúr a VII. házon halad át, jó időszak a párkapcsolati sérelmek, a ki nem mondott gondolatok és érzések megfogalmazására, félreértések tisztázására. Tudj komporomisszumot kötni és megbocsátani, amikor szükséges és helyénvaló.


8. ház: Amikor a retrográd Merkúr a 8. házon halad át, nem a megfelelő alkalom arra, hogy szerződéseket írj alá különösen pénzügyi vagy ingatlannal kapcsolatosakat, de ha ez elkerülhetetlen, feltétlenül olvasd el újra az apró betűs részt. Jó alkalom az önvizsgálathoz és az élet fontos dolgaival kapcsolatos gondolataid és érzéseid feltárásához. A felismerések jelentős belső változás alapjait vethetik meg a következő hónapokban. Ez egy érdekes időszak lehet a szexuális kísérletezéshez vagy felbukkanhat egy régi partner. Vigyázz, hogy ne cselekedj titokban, mert a 8. házban tranzitáló Merkúr biztos, hogy lebuktat!


9. ház: Amikor a retrográd Merkúr a 9. házon halad át, nézz a dolgokra egy kicsit más szemszögből és vonj le új következtetéseket, nem csak a te igazságod létezik. A legfontosabb kérdések tisztázása, amelyekkel most szembe kell nézned, megalapozzák az elkövetkező hónapok fontos meglátásait. Ha kapcsolatban állsz külfölddel, akkor a tranzit aktiválhatja kommunikáció vagy utazás formájában.


X. ház: Amikor a retrográd Merkúr a X. házon halad át, a karrier területén kell átgondolni a szerepeket, tevékenséegket. A múltban szerzett tapasztalatok kihozhatnak a nehéz helyzetből. Előtérbe kerülhetnek a szülőkkel való foglalkozás kérdései is. Ha szükségük van rád, segíts nekik, és jó alkalom a félreértések tisztázására is.


11. ház: Amikor a retrográd Merkúr a 11. házon halad át, egy közösséggel, csoporttal való kapcsolat feszült és problémás lehet, de minden egyénnek saját szubjektív szempontjai és prioritásai vannak. A most levont tanulságok hosszú távon segíthetik a kapcsolatokat. Kiderül, hol szükséges enyhíteni másokkal szembeni álláspontunkat, hol ítélkezünk és hol kell szilárdan helyt állnunk. A csoportokkal való találkozóknál fennakadások jöhetnek, elmaradhatnak, a kulcsemberek hiányozhatnak.


12. ház: Amikor a retrográd Merkúr a 12. házon halad át, nagyon erős lehet az igény a visszavonulásra és a csendre. Ez egy belső időszak, kedvez az önismeretnek. A Merkúr üzeneteket hozhat neked mély tudattalanodból az álmokon keresztül. Pszichésen tudatosabbá válsz, és érzékenyebbé válhatsz a finom rezgésekre. Jó időszak meditációhoz.