2022. 41. hét

A fókusz még mindig bent!

A múlt hétvégén a nagy égi transzformátor, a Plútó elindult előre. Minden évben 5 hónapig retrográd, nem olyan különleges esemény ez, másrészt a Bakban a Szaturnusz uralja, így a nagy átalakító folyamata mindenféle rendszert illetően nem megy zökkenőmentesen, továbbá még mindig 4 bolygó retrográd (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz), így tompulnak azok az energetikai elvek, amelyeket képviselnek.

A Kosban hátráló Jupiter esetében visszavehetünk a nagy önbizalmunkból és elgondolkodhatunk azon, hogy valóban érdemes-e harcolni és törtetni előre, mi is a valódi célunk? A retrográd Vízöntő Szaturnusz visszafogja a lázadást, elkezdjük magunkban keresni és ha kell felvállalni a felelősséget. A retrográd Bika Uránusz mielőtt teljesen lesöpörne minden biztonsággal, pénzzel és harmóniával kapcsolatos dolgot a felszínről, kicsit visszafogja magát. A retrográd Halak Neptun segítségével megérthetjük a transzcendens és láthatatlan dolgokat.

Aztán a Mars is hátrálni fog még idén, sőt még orbison belül van a „hírhedt” Szatrunusz-Uránusz kvadrát is, ami szintén olyan, mintha behúzott kézifékkel vezetnél, egyébként nem látom ezt olyan negatív hatásnak, mert az Uránusz nem csak azt viszi, ami már nem szolgál minket, hanem a hasznos dolgokat is, erre figyel a Szaturnusz, hogy ne kelljen utána túl sok romot eltakarítani.

Úgyhogy türelem! Ez nem a nagy elindulások időszaka, vagyis lehet, de nem fogja hosszú távon a várt eredményt hozni. Marad még a befelé figyelés és a tudattalan folyamatok feldolgozása egy ideig, annak ellenére, hogy tegnap volt egy impulzív Kos telihold, melynek energetikája kihat az elkövetkező két hétre. Figyelj oda, hova fekteted be az energiádat. Használd ezt a marsikus energiát arra, hogy nem kint harcolsz, hanem befelé fordítod és saját magadat győzöd le, a félelmeidet és minden olyan mechanizmust, amivel korlátozod magad.

Nézzük milyen égi hatások aktiválódnak a héten.


Október 11. - Merkúr a Mérlegben

Az egyensúly megteremtésében segít, hogy kedden az égi kommunikátor a Merkúr is átlép a diplomatikus Mérleg jegyébe, itt folytatja útját október 29-ig. A tranzit Merkúr jelzi a mentális fókusz és figyelem eltolódását, ahogy áthalad a házakon és a bolygókon, valamint azt, hogy az év során milyen kommunikációt folytatsz másokkal. A Merkúr jelzi a mindennapi rutint is, mivel a körülötted lévő világgal való interakció természetét tükrözi. Jelentéktelennek tűnik, mert hozzászoktunk, hogy nem látjuk a hatását, viszont rendkívül értékes lehet, ha tudatában vagy a „Merkúr funkciónak” az életedben. A legtöbben úgy élik végig az életünket, hogy nincsenek valójában tudatában annak, hogy szavaik hogyan hatnak más emberekre. Ha erre odafigyelsz, tudatosítod és megtanulod irányítani, jelentősen megkönnyíted a saját és mások életét is.

Amikor Merkúr a Mérlegben van, diplomatikusak és barátságosak vagyunk. Ebben az időszakban racionálisabban közelítjük meg a kapcsolatokat. Ugyanakkor a Mérlegben átvonuló Merkúr ingatag energia lehet, miközben megpróbáljuk látni az adott helyzet mindkét oldalát. A gyors döntések meghozatala a szokásosnál nagyobb kihívást jelenthet, mivel semlegesek is akarunk maradni. Lehet, hogy túl könnyen alkalmazkodunk mások véleményéhez, hogy megőrizzük a békét és harmóniát. Tárgyalásaink során nem akarjuk túl keményen érvényesíteni magunkat. Ez azonban megfelelő időszak mások nézőpontjának mérlegelésére és a tárgyalási készségek fejlesztésére. Hajlamosabbak vagyunk igazságos következtetésekre jutni.


Október 12. - Nap-Szaturnusz trigon, Mars-Neptun kvadrát, Merkúr-Jupiter szembenállás

Szerdán pontosodik be a Nap és a retrográd Szaturnusz harmonikus (trigon) fényszögkapcsolata. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy sikerekre és elismerésre számíthatsz a korábbi erőfeszítéseidért és könnyebben elérheted céljaidat és több felelősséget vállalhatsz. Ésszerűen, határozottan és gyakorlatiasan tudsz cselekedni, jobban megy a koncentráció. Az is elképzelhető, hogy a munkahelyeden előléptetnek. Minden esetre az elégedettség és a magasabb önbecsülés érzése tölthet el.

Pszichológiai szempontból a Szaturnusz júniusi retrográdba fordulása elindított egy ciklust, melynek során tudattalan folyamatok kezdenek átalakulni a psziché mélyebb rétegeiben. Általában van egy téma és az ember tudja, hogy változtatnia kellene, de ösztönösen ellenáll a változásoknak. A Szaturnusz magába foglalja az egot, és összezsugorítja azt csökkentve az ember látszólagos kontrollját az élet bizonyos területei felett, ahol a Szaturnusz áthalad. Közben ez ego minden kísérletet megtesz, hogy visszaszerezze az irányítást. Ahol halad a tranzit Nap a képletedben, ott vagy a leginkább frusztrált és ott fogsz leginkább küzdeni a hatalom és az aktuális állapot fenntartásáért.

A Szaturnusz már elkezd lassulni, amikor trigonba kerül a Nappal addig amig megáll és el nem indul újra előre (okt. 23.). Ez megfelelő időszak az utolsó simításokhoz. A Nap összegyűjti a retrográd ciklus energiáját, ami feszült, szorongó érzést eredményez, kiváltva a következő hét körül kirobbanó akciókat és eseményeket.

Az egyéni születési képlet sajátosságaitól függően, a retrográd ciklus végeredménye lehet megkönnyebbülés vagy veszteség érzése is.

Szerda reggel bepontosodik az energetikai erő elvét képviselő Mars és az ideális valóság és a spiritualitás bolygójának a Neptunusznak kihívást jelentő (kvadrát) fényszöge. Megkérdőjelezheti az általad meghatározott célokat és hatékonyságodat. Lényeges, hogy ismerd fel a kellemetlenségeket, nézz szembe velük és dolgozd át őket. Ne hagyd, hogy a félelmeid vagy a képzelgéseid legyőzzenek téged. Hagyatkozz önbizalmadra és saját belső erőforrásaidra. Győződj meg mindenről, amibe belevágsz, hogy valódi-e! A szívügyekkel is óvatosan, mert Mars szenvedélyes vágyai nem tükrözik pontosan a helyzet valóságát. Használd az intuíciódat, hallgatss a megérzéseidre! Remek lehetőség olyan kreatív elképzeléseid megvalósítására fordítani az energiát, amelyekhez inspirációra és képzelőerőre van szükség, nem pedig tartós fizikai erőfeszítésre. Ehhez ad erőt a Mars, aki szintén fel van töltve a Tejút isteni energiájával, mivel egyvonalban áll a Capellával, az Auriga csillagkép legfényesebb csillagával, ami egy átjáró az istenek világából az emberek világába, ahonnan le tudod hozni az isteni energiákat.

Ezzel egyidőben harmadszorra is bepontosodik a Merkúr és a retrográd Jupiter szembenállása. A háromszoros tranzitoknak kiemelt jelentőségük van, tudatosítani szeretnének valamit. Eljött az igazság pillanatának harmadik felvonása. Mit is szeretne tudatosítani ez a konstelláció? A téma a harmónia, a szeretet, az emberi kapcsolatok és a párkapcsoltok. Valóban jó úton haladsz-e, a te belső igazságodnak és értékrendszerednek megfelelően? Nem hoztál-e elhamarkodott döntéseket, a választott cél ténylegesen beleillik-e a hosszú távú elképzeléseidbe? Tedd fel magadnak újra ezeket a kérdéseket:

  • Mi az, amit nem tudsz elfogadni, befogadni, ami nem egyezik a világoddal?

  • Van-e hosszú távú perspektívája a kapcsolataidnak?

  • Hiszel-e a kapcsolataidban?

  • Melyek az elavul gondolati, hitrendszeri minták, amelyek vissza-vissza térnek, de már nem szolgálnak téged?

  • Hol voltál túlságosan nagylelkű, esetleg hol vállaltál a kelleténél több áldozatot?

  • Hogyan gondolkodsz, kommunikálsz a kapcsolataidban?

  • Tudsz-e változtatni a hozzáállásodon?

A Merkúr a Szűz csillagkép múlt lábánál halad az Ekliptika fölött. Oda-vissza történt mozgása alatt felhozta a múltból a még rendezésre váró dolgokat, napvilágra kerülhetett sokminden, feljöhettek a tudattalanba száműzött tartalmak is, amik valószínűleg nem a kellemes tapasztalatok után lettek lenyomva. Most könnyebben tudsz ezekről beszélni. Könnyebben el tudsz rugaszkodhatsz attól, amibe már régóta bele vagy ragadva. A Jupiter pedig a Visszaúszó Halak fonalánál halad visszafelé, ő is addig fog oda vissza sétálni, amit háromszor is érinti a kezdet, a Kos 0 fokát. Azt szeretné, hogy építs fel magadnak egy új értékrendet és hitrendszert, de ahhoz, hogy ez működjön, a régit el kell hagyni.


Október 14. - Vénusz-Szaturnusz trigon

Pénteken reggel pontosul be a szeretet és a szépség elvét képviselő Vénusz és a határ, szerkezet és a szükségszerűség elvét képviselő Szaturnusz harmonikus (trigon) fényszöge. A Vénusz a Szűz csillagkép előrelépő lábánál, a Szaturnusz a Bak csillagképben és a Vízöntő csillagkép múlt vize alatt. Milyen terheket, karmát, negatív hitrendszereket, félelmeket cipelsz még magaddal? Mi az, ami meggátol és határt szab az elképzeléseid megvalósításának? Mi az, ami miatt nem tudsz előrelépni? Mi az, ami megakadályoz abban, hogy átvedd az irányítást a sorod felett? Ez egy jó időszak elgondolkodni ezeken, van még rá idő. A Szaturnusz még retrográd, majd, amikor elindul előre, akkor fogod tudni átültetni a gyakorlatba az elképzeléseidet, akkor tudsz majd ténylegesen elköteleződni, akkor tudod könnyen kezedbe venni a hatalmat az életed felett.