2022. 40. hét

Belső emelkedés

Múlt hét vasárnap a három hétig tartó hátrálása után az értelem elvét képviselő Merkúr elindult előre. Véget ért az az ösztönös leállási idő, ami azért volt szükséges, hogy az elmúlt néhány hónap alatt felmerült problémákat tudatosítsa, hogy újragondoljuk és szükség esetén átszervezhessük, áttervezhessük életünket. Ettől kezdve könnyebben fog menni a kommunikáció, könnyebben fogod megérteni és megértetni a dolgokat, kevesebb fennakadás lesz az információcserében, a közlekedésben.

Jelenleg még a Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz és a Plútó is retrográd, tehát befelé hatnak, így olyan nagy változásokra nem lehet számítani, majd mikor ezek is elindulnak előre az elkövetkezendő hónapokban, viszont október végén a Mars fog hátrálni jövő január közepéig, így nem megfelelő az időszak bármit is elindítani, elkezdeni.

Érdemes kivárni 2023 februárját, akkor már minden bolygó előre felé halad, sokkal kevesebb energiabefektetésre lesz szükségünk és gördülékenyebben fognak menni dolgaink. Addig marad a belső munka, melyhez rengeteg segítő energiát kapunk a héten is, melyet vasárnap a Kos jegyében kiteljesedő Telihold zár.

Merkúr-Plútó trigon – október 7.

A Merkúr az elmúlt közel másfél hónapos égi útja alatt háromszor is találkozott a retrográd Plútóval: augusztus 22., szeptember 27. és október 7. Mindhárom alkalommal a Merkúr a Szűz zodiákus és a Szűz csillagkép múlt lábánál járt oda-vissza, a Plútó pedig a Bak zodiákus és a Nyilas csillagkép elengedő kezénél és a Sas csillagai alatt.

A háromszoros tranzitoknak nagyobb jelentőségük van, olyan szempontból, hogy egy folyamatot kísérnek végig: A ciklus első részében kerülnek elvetésre a tranzit magvai (1. tranzit – aug. 22.), a probléma vagy krízis a ciklus középső részében éri el a tetőpontját (2. tranzit – szept. 27.), majd végül a helyzet akkor oldódik meg, amikor a tranzitbolygó a ciklus utolsó alkalmával is érinti az adott pontot (3. tranzit – okt. 7).

A ciklus nagy részében a Merkúr oda-vissza sétált az Ekliptika alatt, tehát felhozott mindent a felszínre, ami a mélyben, a tudattalanban volt, hogy lehetőséged legyen megérteni. A Plútó szintén a psziché tudattalan, ösztönös részét képviseli és hatalmas átalakító és regeneráló erővel rendelkezik. A kettőjük harmonikus (trigon) kapcsolódásainak köszönhetően feljöhetett sokminden a múltból, szembesülhettél annak fájdalmasabb aspektusaival, melyeket elnyomtál magadban, fény derülhetett titkokra, mindezeket ebben az időszakban könnyebb volt megérteni és beszélni róla.

Ez a konstelláció azt szeretné, ha el tudnál rugaszkodni a múlttól, a halott, életképtelen dolgoktól, ahol már nincs szeretet, nincs további fejlődési lehetőség, amelyek már csak korlátoznak. Ehhez minden segítséget megkapsz, hiszen a harmadik találkozónál a Merkúr már az Ekliptika felett van, segít kiemelkedni ezekből a helyzetekből. A Plútó pedig mindvégig a Sas csillagkép alatt, ami szintén az emelkedés szimbolikája, itt a lehetőség, hogy a Tejút, az isteni minőségek felé emelkedj. Ennek az a feltétele, hogy az elengedettség és a fókuszáltság állapotába kerülj, tehát vedd le a fókuszt a külvilágról, csak a saját célodra összpontosíts, engedd el az ego görcsös akarását, az elvárásokat. Ha ezt a ciklust sikerül így végigvinni, akkor szinte teljesen átalakulva, megújulva tudod elindítani az új korszakodat.


Plútó direktbe fordul – október 9.

A Plútó április 29. óta tartó hátráló mozgása után szombat éjjel újra elindul előre. Miről szólt ez az 5 hónapos időszak és mi várható ezután?

A Plútó intenzívebb a retrográd szakaszában, ilyenkor kevésbé a külső, mint inkább a belső átalakulásról, átértékelésről van szó. A Plútó nem ismeri a kompromisszumot, azok a dolgok, amelyekhez legjobban ragaszkodtunk, hírtelen elveszhettek. Az ellenőrzés és a kontroll bizonyos esetekben kikerülhetett a hatáskörünkből. A Plútó retrográd időszaka a pusztulás és az újjáépítés, a megújulás ideje is.

A Plútó képes jelentős változásokat előidézni az életünkben, különösen akkor, ha bizonyos emberek vagy helyzetek már nem szolgálnak minket. Olyan, mintha a lélek sötét éjszakáján mennél át, vagy mintha mindent felégetnél az életedben, de ez mind a lélek fejlődéséhez vezet.

Amikor a Plútó retrográd irányba megy, ez felerősödik, és hajlamosak vagyunk mélyre és sötétre menni, és kapcsolódni árnyékunkkal. Ebben az időszakban magányosabbnak és elszigeteltebbnek érezhetjük magunkat, de ez igazából megteremti a feltételeit annak, hogy ráhangolódjunk intuíciónkra – belső tudásunkra.

A retrográd Plútó feltárja életünk hamisságait, és olyan kemény igazságokkal kell szembenéznünk, amelyeket talán a retrográd időszak előtt nem akartunk elfogadni.

A Plútó radikálisan eltávolítja azokat a dolgokat az életünkből, ami már nem szolgál bennünket, hogy főnixként emelkedhessünk fel újra a hamvakból, és sokkal erősebbek legyünk, mint korábban. Ezután a radikális belső munkája után kint folytatja a tisztító és megújító munkáját a következő hét hónapban. Nem lesz könnyű dolga, mert a Bak jegyében haladva az ura a Szaturnusz, aki akadályokat gördít elé. Majd 2024. novemberétől fogjuk érezni és látni intenzívebb és kézzelfoghatóbb jeleit, hatásait, amikor végleg átlép a Bak jegyéből a Vízöntő jegyébe és 20 évig bontja le a megkövesedett hatalmi, társadalmi, gazdasági struktúrákat.


Kos Telihold – október 9.

Vasárnap este 22:54-kor tejesedik ki a Telihold a Kos jegyében. A Nap a Mérleg jegyéből szemből világítja meg a Kos Holdat. A Telihold egy érzelmi időszak, az újholdkor megkezdett dolgok csúcspontja és a beteljesülés igéretét hordozza magában.

Csillagképi környezetét tekintve, ami a Telihold magas szintű szellemi vezérlőelve, a Hold a Visszaúszó Halakban, a Nap a Szűz csillagkép előrelépő lábánál azt az üzenetet hordozza magában, hogy végezz egy olyan belső munkát, ahol számot vetsz magaddal, az életeddel, az elmúlt időszakkal és minden olyan dolgot, aminek lejárt az ideje (helyzetek, kapcsolatok, belső minőségek, rossz tulajdonságok, téves hozzáállás, hitrendszer, gondolatok), azt zárd le. Ha ez sikerül, vagy egy újra és újra visszatérő helyzetet meg tudsz oldani másképp, akkor fogsz tudni egy lépést tenni előre, de addig amig ez nem valósul meg, addig fogod futni az ördögi köröket.

A Kos-Mérleg polaritást kapcsolat tengelynek nevezzük, ahol a Kos az „Én”, a Mérleg pedig a „Te” világát képviseli, itt a fő hangsúly az egyénnek a többi emberrel való személyes kapcsolatára vonatkozik. A Kos az önérvényesítésről, a Mérleg a kompromisszumról szól. A Mérleg Nap energiája révén tudatában vagyunk a kapcsolatok szükségességének és mindennek, ami a fenntartásukkal jár, az alkalmazkodás, a megbeszélés, a kedvesség és a harmónia megteremtése. A Kos Hold viszont önérvényesítő, vezető és bátor. A kettő között kellene megteremteni az egyensúlyt.

A Telihold fő feladata érdekeink érvényesítése, érzéseink kifejezése, belső érzelmi és lelki világunk előtérbe helyezése, a nőiség, anyaság, a befogadás, a gondoskodás és táplálás témaköre lesz az elkövetkezendő két hétben. Nem csak fizikailag, hanem érzelmileg is fel kellene nőni és beleállni a vállalt szerepbe. Meg kellene találni az egyensúlyt személyes szükségleteink kielégítése és a másik szükségleteinek kielégítése, valamint a függetlenség és a függőség között, mindezt úgy, hogy közben nem gázolunk bele a másik lelki világába.

A Mérleg Nap diplomatikus, egyenlőségre törekvő és tisztességes. A Kos Hold azonban a hitelességet a tapintattal szemben értékeli, és független erőfeszítések táplálják. A Telihold megvilágítja ezt a konfliktust.

Mivel a Nap a Vénusszal együttáll és a Szaturnusszal harmonikus (trigon) fényszögkapcsolatban van, tisztán ráláthatsz a kapcsolati és az anyagi területekre, könnyen tudsz cselekedni. Megnő az igényed a szerelemre, a szépre, az örömre, a nyugalomra, ugyanakkor mindeközben ésszerűen, határozottan és gyakorlatiasan tudsz cselekedni.

A Mars és a Neptunusz teremtő (kvadrát) fényszöge kihívások elé állíthat. Megkérdőjelezheti az általad meghatározott célokat és hatékonyságodat. Lényeges, hogy ismerd fel a kellemetlenségeket, nézz szembe velük és dolgozd át őket. Ne hagyd, hogy a félelmeid vagy a képzelgéseid legyőzzenek téged. Hagyatkozz önbizalmadra és saját belső erőforrásaidra. Győződj meg mindenről, amibe belevágsz, hogy valódi-e! A szívügyekkel is óvatosan, mert Mars szenvedélyes vágyai nem tükrözik pontosan a helyzet valóságát. Ugyanakkor most sorskérdés lemenni a mélylélek birodalmába, ugyanis a Neptunusz rajta van a Telihold képlet MC tengelyén. Tehát a megoldást az jelenti, hogy ha használod az intuíciódat, hallgatsz a megérzéseidre. Remek lehetőség olyan kreatív elképzeléseid megvalósítására fordítani az energiát, amelyekhez inspirációra és képzelőerőre van szükség, nem pedig tartós fizikai erőfeszítésre. Ehhez ad erőt a Mars a 12. házból, aki szintén fel van töltve ezekkel az energiákkal és még valamivel, a Tejút isteni energiájával, mivel egyvonalban áll a Capellával, az Auriga csillagkép legfényesebb csillagával, ami egy átjáró az istenek világából az emberek világába, ahonnan le tudod hozni az isteni energiákat.

A Merkúr szembenállása a Jupiterrel felhívja a figyelmet, hogy terveid és ötleteid megvalósítása során jobban figyelj oda a részletekre, a buktatókra, a lehetőségekre. Szűkítsd le a kört és kevesebb projektet vállalj be. A Jupiter áldásos és szerencsés természete nagy lehetőségeket kínál a sikerre, azonban a túlzott önbizalom és kapzsiság zavart helyzeteket is okozhat, netalán veszteséget is. Tárd fel az elképzelésid gyenge pontjait is, kérdőjelezd meg őket! Melyek azok, amik életképtelenek és rugaszkodj el tőlük!